Šećer je odavno svrstan u jednu od “4 belih smrti”, ali je on ujedno i jedna od osnovica industrijske hrane. Zbog toga se proizvođači služe različitim trikovima da kupce “prevare” i sakriju ga na etiketi. Ima mnogo vrsti šećera i svaki od njih ima različit uticaj na naše zdravlje, ali glukozno-fruktozni sirupi se svrstavaju među najopasnije, a ujedno i najčešće. Sve o njima ispričao nam je Miroslav Otašević, osnivač sajta “Šta jedem?”.

Pre svega, treba imati na umu da ljudski organi rade na glukozu. Fruktoza je, s druge strane, dva puta slađa od glukoze i zato je proizvođači često biraju kao zaslađivač. Budući da je fruktoza sastavni deo voća, mnogi misle da je samim tim fruktoza zdravija od običnog šećera, što nikako nije istina. Kada fruktozu unosite kroz voće, ujedno unosite i vlakna, vodu, vitamine, pektin i druge sastojke koji će nivo šećera u krvi održati stabilnim uprkos fruktozi i dati vam sitost.

Glukozni sirup, fruktozni sirup, glukozno-fruktozni sirup, visoko fruktozni sirup su različita imena (određena tim odnosom) za takav sirup. Baš taj sirup ćete uglavnom naći u svoj industrijskoj hrani, a naročito slatkišima, a baš on je prema najnovijim istraživanjima jedan od najvećih uzroka gojaznosti i raznih metaboličkih sindroma.

Fruktoza se jako sporo metaboliše i to isključivo u jetri. Ako dobijete “masnu jetru”, velika je verovatnoća da ste je dobili od slatkiša zaslađenih fruktoznim sirupom.

Zbog opterećenja jetre fruktozom, dolazi do povećanja masnoća u krvotoku, moguće pojave dijabetesa, gojaznosti, usporenja metabolizma čitavog organizma. Dakle slatkiši nisu opasni samo zbog šećera, već zbog šećera koje teško metabolišete.

Ako unosite glukozno-fruktozni sirup, postoji velika verovatnoća da vaš organizam neće dobro metabolisati zdrave masti koje unosite tokom dana, jer mozak od jetre (opterećene metabolisanjem fruktoze) “dobija” informaciju da mu nisu potrebne, koliko god zdrave bile.

Naši bliski preci su unosili fruktozu isključivo putem voća, prirodnim putem. Mi smo prva generacija koja fruktozu unosi veštačkim putem i to u 5 puta većoj količini nego naši preci.

Mnogi prehrambeni proizvodi (čokoladice, keksevi, dodaci jelima, bezalkoholna pića, cerealije…) sadrže ovaj sirup, jer je to jako dobar i izuzetno jeftin strateški proizvod. Daje hrani “punoću ukusa” (poput masti). Nemojte da vas njegov naziv zavara. Kratkoročno prija, dugoročno opterećuje zdravlje.


Like it? Share with your friends!

admin